En författare med stor bredd är Ursula Le Guin. Det är i stort sett omöjligt att definiera flera av böckerna som hon skrivit. Le Guin har skrivit en blandning med texter, de rör sig vanligtvis mellan fantasy, science fiction och modern skönlitteratur. Men hon har även skrivit essäer, poesi och barnböcker.

Exilplaneten var Le Guins debutverk. Det var en bok som kom till att bli den första delen i Hain-sviten, vilket är en roman-serie som hänger ihop, dock på ett rätt löst sätt, med varandra.

Hon är dock som mest känd för böckerna om Övärlden och Ged, en trollkarl, som växer upp och blir mer och mer mäktig. Böckerna bjuder på komplexa karaktärer, ingen av helt god eller ond. De första böckerna i serien anses vara typiska sagoberättelse. Den fjärde boken (det finns åtta) börjar dock ta en annorlunda form, här börjar könsroller ifrågasättas och berättelsen anses omvandlas till en litteratur med en hel del undertoner. Vilket kanske passar bättre för vuxna läsare.

Bredden som den amerikanska författaren skriver med är en av anledningarna till varför hon idag anses vara en av de största, och bästa, författarna som finns.