Svensk litteratur innehåller ofta skildringar av bilar. Stig Dagerman skrev böcker om trafiksäkerhet. Selma Lagerlöf inkluderade bilen i sitt författarskap redan innan den kommit till Sverige. Under 1900-talet stod bilen som symbol för demokrati och frihet i många litterära verk.

För bilentusiaster nu och då är det viktigt att underhålla bilen så att den är säker och bekväm att köra. Många väljer snabbt däckbyte hos Holmgrens bil. Här går det att få många olika däcktjänster och service, som balansering, hjulinställning, däckmontering och däckreparation.

Skildringar av bilar

Även om bilen sällan har blivit specifikt kulturellt utvärderad inom den svenska litteraturen går det ändå att finna bilen i sig i många böcker. Redan år 1891 beskrev Selma Lagerlöf en bil i sitt verk ”Gösta Berlings saga”. Här berättar hon om den tyske urmakaren Kevenhüler. Han har byggt en självgående vagn, som går uppför en backe och sedan utför. Vagnen kunde styras och vändas, gå fort och långsamt och sättas igång efter behag. Den första bilen visades dock inte i Sverige förrän samma sommar som boken gavs ut.

Under större delen av 1900-talet var bilen främst en del av männens värld. Men det fanns också kvinnor som körde bil, och de körde ibland också kända manliga författare. Verner von Heidenstam var mycket förtjust i sin bil, men tyckte inte om att köra den själv. Kate Bang berättade i boken ”Vägen till Övralid” hur Heidenstam tyckte om att sitta i baksätet helt själv och därifrån njuta av utsikten. Han kunde dock inte laga punkteringar, där var han helt ur stånd att hjälpa dem.