I Sydafrika år 1892 föddes John Ronald Rauel Tolkien, eller J.R.R. Tolkien som han är mer känd som. Tolkien-familjen bodde kvar i Sydafrika drygt tre år, tills Ronald fick sig en lillebror. Då valde moderna att flytta till England tillsammans med sönerna eftersom värmen var lite för mycket för Ronald. Det var tänk att de skulle flytta tillbaka till Sydafrika framöver, men tyvärr blev det inte så.

J.R.R. Tolkiens första bok började skrivas efter hans dotter föddes, på 1930-talets början. Familjen bestod då av tre söner, en dotter och berättelsen om Bilbo sägs ha skrivit för att passa barnen. Men innan Bilbo kom ut hade J.R.R. redan börjat skriva Silmarillion, vilket anses vara ett av de mer svårlästa verken från författaren. Boken utgör skaparberättelsen till världen där de resterande berättelser utspelar sig. Detta är även grunden till både Sagan om Ringen, Bilbo och resten av böckerna som handlar om Middle-earth, eller Midgård som det heter på svenska.

Slutet av Ronalds liv anses vara en rätt sorglig historia. Han blev mer och mer isolerad i samband med att alla vänner/bekanta avled. Han var nära vän med C.S Lewis som avled år 1963 och Tolkiens hustru gick bort 1971. Därefter valde J.R.R. Tolkien att flytta tillbaka till Oxford, England till ett hem i vad som idag kallas för assisterat boende. Han försökte där skriva klart Silmarillion men gick bort innan han blev färdig.

Efter Tolkiens bortgång valde Christoffer, sonen, att ta över arbetet och har gett ut ett antal böcker som baserats på J.R.R. Tolkiens anteckningar.