Du som skriver skönlitterärt och har ambitioner att bli publicerad har säkert tänkt på vilken enorm konkurrens det är på bokmarknaden i dag. Vissa författare säljer visserligen enorma upplagor och blir stenrika på kuppen. Men de allra flesta svenska författare kan faktiskt inte ens försörja sig på sitt skrivande. I alla fall inte på de intäkter som kommer direkt från författarskapet. Många kombinerar skrivandet med andra jobb, eller varvar skrivandet med extraknäck som föreläsare.

Du som vill komma någonstans i bokbranschen behöver med andra ord vara beredd att göra allt för att spetsa till ditt skrivande och sticka ut i konkurrensen. Det kommer krävas en hel del slit, men också en del tur. Därtill behöver du fortsätta vara inspirerad genom hela arbetsprocessen. Hur sjutton ska det gå till? Klart är att du behöver alla kickar du kan få. Och en sådan kick skulle faktiskt vanligt hederligt snus kunna ge dig.

Snus – piggar upp och skärper författarhjärnan?

Det har gjorts ett flertal studier på snusets effekter genom åren. Vissa forskningsrapporter menar till och med att snus kan vara bra för folkhälsan sett ur ett större perspektiv. Många snusare vittnar om att de känner sig uppiggade och lite skarpare i tanken, vilket absolut skulle kunna ses som positiva effekter för den kämpande författaren som vill öka sin produktionstakt utan att tumma på kvaliteten.

Sedan kan snus också tjäna som inspirationskälla på andra sätt. Det svenska snuset har en fascinerande historia som kan ge material till minst tre skönlitterära romaner. Gräv där du står – även när du befinner dig i prillburken.