Att flytta till ett nytt ställe är ett utmärkt tillfälle att se över sin boksamling, och kanske köpa ett par nya snygga bokhyllor att ställa dem i. Är en flytt inte aktuell kan det även då vara ett trevligt projekt. Älskar du böcker så förtjänar de en hedersplats i ditt hem, och många böcker är så fina att de fungerar som prydnader i sig.

Rensa ut inför flytten

Att få med sig bokhyllor och böcker i flyttlasset kan vara en utmaning. Att anlita en flyttfirma gör jobbet smidigare. Bor du i Kungsbacka kan du via Qleano hitta den flyttfirma i kungsbacka som bäst passar för dina behov, och bor du utanför Kungsbacka hittar du även då en flyttfirma via Qleano. För att göra det enklare både för dig själv och flyttfirman bör du se över och rensa bland dina saker innan flytten så att du bara tar med det du säkert vill ha. Se det som ett tillfälle att få din boksamling såsom du verkligen vill ha den.

För bokälskare kan det vara svårt att göra sig av med böcker, men ger du bort dem till en vän eller donerar till en secondhandbutik får någon annan chansen att uppleva dem. Har du gamla kursböcker är begagnad studentlitteratur till stor hjälp för studenter med tight budget. Dessutom tjänar du själv en slant. Och med färre böcker i hyllorna har du mer plats för nya böcker…

Inflyttning och inredning

Ta gärna tillfället i akt att skaffa nya bokhyllor. En ”ny” bokhylla behöver inte vara fabriksny – du kan hitta snygga bokhyllor begagnat. Behöver du flera stycken måste de inte vara likadana, huvudsaken är att de passar din inredningsstil.

Nästa steg är att fundera på möbleringen. Var ska böckerna stå? Vissa har sina böcker i vardagsrummet, andra i sovrummet. Kanske vill du inreda en mysig läshörna med en fåtölj omgiven av bokhyllor och ett bord att ställa en tekopp på? Eller så gillar du att skriva och gör dig ett eget hemmakontor för författarskapet med böckerna snabbt tillgängliga för råd och inspiration. Du måste inte heller ställa alla bokhyllor i samma rum, utan kan sprida ut dem där de passar.

Många böcker är för fina för att stå gömda. En så kallad ”coffee table book” är en sorts bok som gärna får ta plats på, som namnet antyder, soffbordet. Andra snygga böcker kan få sina egna hyllplan med framsidorna väl synliga.