Att jobba hemifrån kan alltid vara komplicerat, men när det handlar om skrivande kan det vara ännu svårare än med annat arbete. Det är inte säkert att du har några Zoom-möten eller tider du måste passa. Hur ska du då få andra att förstå att det du gör är att arbeta och att de måste respektera det? Du kan inte finnas tillgänglig på telefon hela tiden eller ses eftersom du ändå är hemma och inte har något planerat. Författararbete är också ett arbete, inte ledig tid.

Bostad med riktigt hemmakontor

Ett sätt att lösa det är att skaffa en ny bostad där du har plats för ett riktigt hemmakontor. Att hitta det rätta huset är inte alltid så lätt, och ibland kommer det nya boendet med ett nytt ansvar. Kanske kräver den nya bostadsrättsföreningen att du ska vara del av dess fastighetsförvaltning. Är det då det rätta hemmet för dig, eller blir det för mycket jobb? Den perfekta planlösningen är inte allt, även annat påverkar om det är rätt boende för dig. Kanske kan du prata med andra i bostadsrättsföreningen och höra dig för om det är möjligt att anlita någon för en professionell fastighetsförvaltning i Göteborg, eftersom det kan vara fler än du som skulle tycka att det var skönt att slippa ifrån det ansvaret. Kan någon annan ta över att stå för föreningens fastighetsförvaltning i Göteborg kan boendet bli lockande för fler – vilket också kan höja bostädernas värde.

En plats där du bara jobbar

När alla olika överväganden är gjorda och du hittat ditt nya hem kan du inreda ett hemmakontor. Tänk att det ska vara en plats där du skulle kunna skriva en bästsäljande bok, eller åtminstone hitta den koncentration som författarjobbet kräver. Förutom kontorets inredning kan det vara viktigt att ha en konkret arbetsplats för att både du själv och andra ska veta att du jobbar när du är där. Du kan skapa rutiner som underlättar, som att aldrig ta med dig mobilen dit, och inte öppna ytterdörren under arbetstid om någon skulle ringa på. Tänk på det som att du är på jobbet när du är i ditt arbetsrum, eftersom det är så det ligger till. Om du själv lyckas tänka på det som en arbetsplats och kan ta ditt arbete på allvar blir det lättare även för andra att göra det. Ditt hemmakontor kan göra att hela situationen kan bli annorlunda än tidigare, när du skrivit vid köksbordet och försökt klämma in det mellan samtal från vänner och släktingar.