Idag är det möjligt att ge ut en bok på ett flertal sätt. Förr var det endast möjligt genom ett traditionellt bokförlag. Norstedts förlagsgrupp är ett av Sveriges största och äldsta förlagen. Detta företag grundades i början av 1820-talet och har sedan dess gett ut böcker i alla möjliga genrer. Både av utländska författare och självklart av svenska. Sedan grundandet av företaget har de gett ut böcker från runt 30 Nobelpristagare vilket anses vara rätt imponerande.

Detta är ett bokförlag

Kort förklarat är ett bokförlag en typ av länk mellan bokhandel, tryckeri och författare. Dessa tre bildar vad vi idag kallar för bokbranschen. Bokförlagen har som uppgift att försöka hitta ett manus som de tror kan bli en utmärkt bok, sedan står de för finansieringen av redigering, marknadsföringen samt formgivningen och så för alla upplagor som trycks av böckerna.

Olika bokförlag

Förutom bokförlag som fokuserar på olika genrer finns det även förlag som endast jobbar med en viss bokgenre, till exempel fantasy och science fiction. Det finns även förlag som endast ger ut skönlitteratur, eller facklitteratur, samt de som ger ut både och.

Eget förlag

Ett annat alternativ som idag är rätt vanligt är att författare endast köper vissa tjänster som de behöver för att ge ut en bok. Sedan väljer de ett eget trycker i som då trycker upp så många böcker som författaren vill ha. Marknadsföringen är även något författaren får göra själv. Det är dock rätt enkelt idag med tanke på hur stort sociala medier har blivit. Ett alternativ är att starta en ny sida på Instagram, eller Facebook, som endast handlar om den nya boken. På så sätt kommer förhoppningsvis fler läsare att bli intresserad av boken.